Comments are off for this post

Vjera je spontana

Jedan od najvećih pojedinačnih dokaza da se pojavila prava vjera ili povjerenje jeste njena spontanost. U tom pogledu ona je srodna ljubavi. Jeste li ikad pokušali da se primorate da nekoga volite? Kako je išlo? Ljubav ne možete da uključite i isključite, zar ne?

Jedna od najuspješnijih neprijateljevih prevara jeste navesti čovjeka da radi bilo šta drugo osim da se upozna sa Isusom. Takav čovjek kaže: »Zanima me religija. Zainteresovan sam da postanem hrišćanin.« A đavo govori: »Ohoho, vidi ti njega!« I sazove svoj Komitet za razne načine i sredstva. To nema nikakve veze sa novcem. On ima mnogo načina i sredstava da čovjeka odvede na sporedni kolosjek kako ne bi upoznao Boga. Đavo kaže: »Ako ovaj čovjek bude uporan da postane hrišćanin, navešćemo ga da se trudi oko pravednosti.« Zato počinje da šapuće na uvo tom čovjeku: »Moraš da budeš dobar ako želiš da budeš hrišćanin. Moraš da činiš ono što je pravo. Bolje bi ti bilo da poradiš na tome! Evo, danas si napravio grešku! Bolje bi ti bilo da se više trudiš!«

Jeste li se nekada toliko trudili da zaspite da ste se potpuno rasanili? Jeste li se nekada toliko borili sa đavolom da ste zbog toga postali još sličniji njemu? Ako stalno gledate sebe u ogledalu, sve ćete više ličiti na sebe! Gledanjem se mijenjamo. Dopustite mi da vas ponovo podsjetim da mi ne ostvarujemo svoju pravednost. Pravednost se javlja kroz Isusa; ona se ne može izraditi. Rimljanima 4,4.5: »A onome koji radi ne broji se plata po milosti nego po dugu. A onome koji ne radi a vjeruje onoga koji pravda bezbožnika, prima se vjera njegova u pravdu.«To nikako ne znači da neće biti pravednosti. Ali ona će se javiti kao dar od Boga, ne kao plod naših sopstvenih napora. Kad konačno shvatimo da pravednost dolazi kroz vjeru, đavo tada kaže: »Tačno — sada si shvatio! Poradi malo više na vjeri! Natjeraj sebe da vjeruješ! Ako budeš dovoljno čvrsto vjerovao, odnijećeš pobjedu ili ćeš na molitvu primiti odgovor koji očekuješ.«

Ali, đavo je lažov — u stvari, Biblija to jasno tvrdi u Jovan 8,44. Istina je da se i pravednost i vjera javljaju kao rezultat zajednice sa Gospodom Isusom Hristom. Vjera nije sama sebi cilj. Ona je sredstvo da se dođe do cilja. I uvijek dolazi i raste u svom pravom obliku iz zajednice sa Isusom koji je postojan i živ. Pravednost se ne otkriva onima koji je traže. Pravednost dolazi u život onih koji traže samo Isusa. Vjera se ne javlja kod onih koji je traže, već kod onih koji traže samo Isusa.

Pozivam vas danas da prihvatite ono što proizvodi pravu, spasonosnu vjeru. To je osnov čitavog hrišćanskog života. To je put spasenja. To je poznavanje Isusa kao vašeg ličnog prijatelja. A odnos i prijateljstvo sa Isusom će vas povesti do svega ostalog što je Isus imao na umu za vas i na ovom svijetu i na svijetu koji će doći.

Izvor: Odlomak iz knjige “Upoznajmo Boga”, Morisa Vendena

Comments are closed.