Comments are off for this post

Nagrađeno istraživanje

David je tražio Boga držeći ga poslušno za ruku da bi se održao na vrtoglavim visinama leteći prema zvijezdama u svome srcu. Svoje traženje Boga počeo je od ranog detinjstva na rodnim vitlejemskim brežuljcima. Sa njih je bio “visoko uz dignut” i postao “pomazanik Boga Jakovljeva, pjevač pjesama Izrailjevih”. 2. Samuilova 23,1. Tražio je Boga jedinim metodom kojim se On može naći i našao ga je. U stvari, Bog je našao Davida dopustivši mu da ga nađe.
Za ovog mladog istraživača prorok Samuilo je rekao da je bio “smeđ, lijepih očiju i lijepa stasa” (1. Samuilova 16,12), ali to nije bilo presudno za Davidovo poznanstvo sa Bogom. Iako je ljepota njegovih očiju bila ljepota ozbiljnosti i iskrenosti, prava ljepota bila je ljepota njegovog srca kada je govorio: “Svim srcim svojim tražim Tebe, ne daj mi da zađem od zapovijesti Tvojih.” Psalam 119,10.
Posmatrajući izlaske i zalaske Sunca, jutarnju slavu i večernji mir uz zvona ovna predvodnika, mladi David se i nesvjesno držao Hristovog načela u traženju nebeskog Stvoritelja. David ga je tražio sa čežnjom da vrši njegovu volju. “Kao što su oči slugama uprte u ruku gospodara njihovih, kao oči sluškinje u ruku gospođe njezine, tako su oči naše u Gospoda Boga našega, dok se smiluje na nas.” Psalam 123,2.
Jedino je tako David mogao da shvati poj ptica među lišćem kao Božji govor, i čarlijanje večernjeg povjetarca kao putujućeg vjesnika Božjeg prisustva. Imao je otvorene oči za veličanstvo Božje u svijetu prirode i otvorene uši za nijemi govor svih njegovih krilatih i nekrilatih stanovnika. Ljepota skrivena od površnih pogleda, harfa netaknuta od nevještih prstiju napajala je Davidovo srce poznanjem svoga Stvoritelja. Napisao je: “Gospode, Bože moj, neizmjerno si velik! Obučen si u svjetlost i veličanstvo! Obukao je svjetlost kao plašt, razapeo nebo kao šator; na vodama prostora nebeskih podigao je dvorove svoje. Od oblaka čini kola svoja, leti na krilima vjetra. Glasnike svoje od vjetrova čini, sluge svoje od plamena ognjenih.” Psalam 104,1-4.
David je tražio Boga putem njegovih zapovijesti i tako postao pjevač njegovog veličanstva, sile i ljepote. Pio je vodu s izvora Božjih principa, i hranio se mlijekom iz njegovih ostava. Ove nadahnute riječi napisalo je ljudsko srce o velikom srcu Božjem: ” Ti izvore na doline izvodiš, koji
tokom svojim između gora teku. Iz njih se sve zvijeri poljske napajaju i divlji magarci žeđ svoju gase. Do obala njihovih ptice nebeske stanuju i glas se njihov kroz grane razleže.” Psalam 104,10-12.
Iako njegov život nije prošao bez mrlje, iako je opteretio svoju biografiju nemirnom savješću, David je znao kako da se pokaje i prihvati sve p
osledice svog grijeha bez gunđanja. Kad je zaprijetila opasnost da zauvijek izgubi prisustvo Božjeg Duha u sebi, on je zavapio: “Nemoj me
odvrgnuti od lica svojega, i Svetoga Duha svojeg nemoj uzeti od mene.” I kada spolja nije bilo nikakvog znaka Božjeg prisustva, David je mogao da kaže: “Iznutra javljaš mi mudrost.” Psalam 51,11.6.
Duh Sveti je jedini prozor kroz koji možemo vidjeti Boga, njegova Riječ je jedina svjetlost poznanstva s našim Stvoriteljem. David je našao Bog a kad se zavjetovao: “Hoću činiti volju Tvoju, Bože moj, i Zakon je Tvoj meni u srcu.” Psalam 40,8.
Davidove psalme su pjevali Jevreji i hrišćani kroz vjekove. Oni su pomogli velikom mnoštvu onih koji su tražili Boga da formiraju svoja religiozna shvatanja, i njihov uticaj na hrišćansku Crkvu je neprocjenjiv. David je bio čovjek po Božjem srcu, i zato je njegovo traženje Boga bilo nagrađeno. Ne samo da je našao Boga nego je i Božji Sin postao Sin Davidov! Isusova majka bila je loza s Davidovog čokota, član Davidove carske porodice. Kroz nju je David još pjevao: “Veliča duša moja Gospoda, i obradova se duh moj Bogu spasu mojemu… kao što govori ocima našim, Avramu i potomstvu njegovom do vijeka.” Luka 1,46,47, 55.

Izvor: Iz knjige “Ljepota karaktera”, grupa autora

Comments are closed.