Comments are off for this post

Jehohananove kosti

Imam jedan list papira za koji se nadam da nikad neće biti upotrebljen za mene. Ali naravno, to je samo pusta želja.
Dobio sam ga od prijatelja koji je vlasnik pogrebnog zavoda. Iako ostaje činjenica da će se svačije ime jednog dana pojaviti na sličnom listu papira ako vrijeme dovoljno potraje, moram priznati da mi je teško da prihvatim ideju da će na ovakvom papiru kad-tad biti i moje ime.
Papir koji posjedujem? To je smrtovnica izdata od države Mičigen. Sa zadovoljstvom javljam da je moj prijatelj nije popunio za mene. Ne zbog toga što se ja bojim smrti. Nego, što je Woody Allen jednom rekao: «Ne bojim se da umrem, samo ne želim da budem tamo kad se to dogodi». A ko želi?
Ali to se već dogodilo. Jehohananu ben Hagolu. Umro je. Ne postoji njegova smrtovnica. Ali su našli njegove kosti, izbijeljene i prašnjave u zapuštenom kovčegu. A iz skeleta koji se raspada izronjava njegova tragična priča: ime -Jehohanan ben Hagol (aramejsko za Ivan sin Hagolov), narodnost – Jevrej, starost – negdje između 24 i 28 godina, visina – 170 cm, ekonomski status – iz bogate porodice, zanimanje – nema tragova teškog rada, zdravlje – nema tragova nikakvog ozbiljnog oboljenja (iako asimetrična forma njegove lobanje ukazuje da je u prvim nedeljama nakon začeća i ponovo kasnije, kratko vrijeme prije ili za vrijeme samog rođenja, njegov život bio ozbiljno ugrožen nepoznatim traumatičnim događajima), mjesto življenja – Jerusalim, vrijeme smrti – negdje između 30 i 40 godina posle Hrista.
A kako je ovaj mladi čovjek preminuo? Nasilno.

Cjevanica njegove lijeve noge je slomljena, vjerovatno od udarca nekom batinom i verovatno kao posledica tog udarca obje kosti donjeg djela njegove desne noge takođe su bile slomljene. Šta više, pošto je izdahnuo, njegova stopala su morala da budu amputirana udarcem sjekire, da bi mu tijelo bilo sklonjeno.
Zašto? Jednostavno. Jehohanan ben Hagol je bio žrtva rimskog razapinjanja. Pronađen je ekser kojim je njegova peta prikovana za krst (Očigledno, savijeni vrh eksera ostao je zariven u čvoru drveta, što objašnjava amputaciju mladićevih stopala). Tragovi eksera takođe su pronađeni izmeñu radiusa i kubitusa njegove leve ruke, što ukazuje na to da su mu i ruke i noge bile prikovane za krst. Tragovi krsta koji su pronađeni otkrivaju da je krst bio napravljen od maslinovog drveta.
Ko je bio Jehohanan ben Hagol? Istorija o njemu ništa nezna. Skup njegovih prašnjavih kostiju pronašlo je izraelsko ministarstvo stanovanja u Junu 1968. na tlu jevrejskog groblja u sjevernom dijelu Jerusalima. Ono što ovo arheološko otkriće čini tako značajnim je činjenica da je to prvi ostatak raspetog čovjeka koji datira iz vremena Rimljana, koji je pronađen u nekoj kosturnici.
Međutim svetu nije potrebna priča o Jehohananu da bi saznao za tragediju raspeća, zar ne? Priča o drugom
mladom čovjeku na drugom rimskom krstu izvan istog antičkog grada u istom vremenu istorije već je i previše rekla o tome. Mi znamo šta je ubilo Jehohanana ben Hagola. Ali šta je ubilo Isusa iz Nazareta?

Dvajt Nelson, odlomak iz knjige “Od Boga ostavljeni Bog”

Comments are closed.