No comments yet

Elen G. Vajt

O smrti gospođe Elen Vajt opširno je izvijestila sekularna štampa. Dva primjera su dosta tipična kad je riječ o zainteresovanosti urednika neadventističkih časopisa za njen život i dostignuća. Urednik lista Toledo (Ohajo) Blejd ovako je pisao o „savremenoj proročici”:

„Gospođa Vajt… rano je ispoljila neke proročke darove. Sa razvojem Crkve adventista sedmog dana, njen uticaj je odmah počeo da se oseća, i to je trajalo sve do njene smrti, tj. u periodu od sedamdesetak godina. Osim neuobičajenih talenata kao govornik, ona je imala i organizacione i administrativne sposobnosti. Sve to posvetila je svojoj Crkvi, koja je napredovala i rasla proširivši se na mnoge zemlje. Osnivani su univerziteti, medicinske škole, bolnice i škole za učitelje i misionare.

Gospođa Vajt je bila izuzetna žena. Da je živjela u nekom ranijem dobu hrišćanstva, a da je izmakla fanaticima i lomači, najvjerovatnije bi bila proglašena za sveticu. Bila je sačinjena od materijala od kojeg su bili sveci.”

 

Njujorški urednik

Njujorški časopis Independent prvi je u uvodniku pisao o rezultatima rada, a zatim i o životu koji ih je iznedrio:

„Naravno, ova učenja bila su zasnovana na veoma strogoj doktrini nadahnutoj Svetim pismom. Adventizam sedmog dana nije mogao biti pridobijen drugačije. A Duh proroštva morao se očekivati, budući da je bio obećan „Crkvi ostatka” koja se čvrsto držala istine. Takva vjera rađala je veliku čistotu života i postojanu revnost. Nijedna hrišćanska crkva nije im bila ravna po moralnom karakteru i religioznoj usrdnosti.

Njihov rad otpočeo je 1853. godine u Batl Kriku, i sve se više širio tako da danas imaju trideset sedam izdavačkih kuća širom svijeta, sa literaturom na osam različitih jezika i godišnjom produkcijom od 2 miliona dolara. Danas oni imaju sedamdeset koledža i akademija, i oko četrdeset sanatorijuma; i u svemu tome Elen G. Vajt bila je vođa koji nadahnjuje. Evo jednog divnog izveštaja iz koga se vidi da ona zaslužuje veliku čast:

„Da li je ona zbilja dobijala vizije od Boga, i da li ju je Duh Sveti zaista izabrao da bi joj podario proročku harizmu? Ili je pak bila žrtva bujne mašte? Šta bismo odgovorili? Možda će naša pojedinačna shvatanja Biblije imati uticaja na naš zaključak. U svakom slučaju, ona je bila apsolutno poštena u svom vjerovanju u ono što joj je otkriveno. Njen život bio je dostojan toga. Nije ispoljavala nikakvu duhovnu oholost, niti je čeznula za prljavim dobitkom. Živjela je životom i radila posao dostojan proročice, koja izaziva najveće divljenje u američkom vjerskom nasleđu.”1

 

Potvrđivanje vere

Na ovim stranicama iznio sam dobrovoljna svjedočenja neadventista. Moj cilj  što se tiče adventista sedmog dana, nije bio da nadahnem vjerom, nego prije da je potvrdim. Sveto pismo daje više testova za utvrđivanje istinitosti nečije tvrdnje da radi proročki posao. Primjenio sam ih, pažljivo i savjesno, na Elen Vajt i ona je položila ispit. Prema tome, vjerovaću u nju i njen dar bez obzira da li su je neki poznati ljudi prihvatili ili nisu. Vidite, njihovo prihvatanje (ili neprihvatanje) ne predstavlja kriterijum, i sasvim je irelevantno, kad treba ustanoviti da li je ona prorok ili nije.

Isus je rekao Tomi koji je sumnjao: „Pošto me vide, vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.” (Jovan 20,29)

 

Dokaz

Vjera je bitna, ali ona uvijek mora da počiva na odgovarajućem dokazu. Koji je moj dokaz? Zašto vjerujem u Elen Vajt kao u legitimnog, autentičnog, Božjeg proroka posljednjeg vremena?

Kao što sam već napomenuo, primjenio sam razne biblijske testove za utvrđivanje istinitog proroka. Ustanovio sam da Elen Vajt zadovoljava svaki od tih zahteva. Ona je pisala, i to autoritativno, o mnogim predmetima. Postoji ogroman materijal na kome se može izvršiti provjera njenih rezultata.

Iskusio sam vrednost njenih svedočanstava i savjeta u svojoj propovedničkoj službi u Severnoj Americi, zapadnoj Africi, i ostalim djelovima svijeta. Na primer, u Nigeriji smo imali prednost da prisustvujemo osnivanju najnovije adventističke visokoškolske ustanove u tom djelu svijeta, Adventističkog seminara u zapadnoj Africi /danas Babcock University/.

Počeli smo bukvalno od najskromnijeg, na zemljištu od 370 jutara u srcu tropske šume. Prve godine imali smo dva učitelja i sedam studenata. Ali, imali smo i prilike da razne savjete Elen Vajt o vaspitanju primjenimo tu, u toj novoj laboratoriji na jedan sasvim jedinstven način.

Primjenili smo program „rad – učenje” koji je zagovarala Elen Vajt, i po kome su i učitelji i učenici jedan dio svakoga dana posvećivali vanrazrednim aktivnostima. Danas, u velikim adventističkim koledžima i univerzitetima, pripremne radnje za uvođenje ovakvog programa predstavljaju značajan poduhvat. Mi smo to bili u stanju da uradimo, te prve godine, sa samo dva učitelja i sedam učenika. Prijepodne smo provodili u razredu, a popodne je bilo posvećeno manuelnom radu. I zbilja, brzo smo osjetili vrijednost njenih saveta. Naime, ustanovili smo da smo u tom neformalnom druženju dobro upoznali svakog svog učenika lično i suštinski. Takođe smo mogli da radeći rame uz rame uspješno sprovedemo neke koncepte i ideje, što nikada ne bismo bili u stanju da uradimo u mnogo formalnijem razrednom okruženju.

Savjeti Elen Vajt djeluju, i to na pragmatičnom nivou. I ja joj iz tog razloga vjerujem.

Moj poslednji razlog je, priznajem, veoma subjektivan. Otkrio sam da spisi Elen Vajt hrane moju dušu kao nijedna druga knjiga, izuzev Svetog pisma. Pronašao sam Isusa kao nigde drugde (osim u Jevanđeljima) u neuporedivo sjajnoj biografiji iz njenog pera u Čežnji vekova, i ostalim knjigama iz njene trilogije o Hristu, Hristove parabole i Misli sa gore blagoslova.

Čitao sam objavljene spise Elen Vajt tokom svojih studija. Čitao sam ih kao profesor na koledžu. A – u poslednje vrijeme – u arhivskom odjeljenju zaostavštine Elen Vajt u sjedištu Hrišćanske adventističke crkve u Vašingtonu , čitao sam originalne rukopise i pisma. I svaki put bih čuo glas Božjeg Svetog Duha koji se neposredno obraća mojoj duši.

Na osnovu mnogih ličnih susreta, veoma brojnih da bi ih ovde mogao navesti, sa zadovoljstvom mogu da tvrdim da je Elen Vajt pravi prorok Gospodnji.

Pozivam vas da čitate te spise da biste donijeli odluku za sebe. Baš kao što Imperijal Krimeri u Los Anđelesu reklamira svoj sladoled: „Samo ako okusite, znaćete kakav je!”   

 

 

1 William Foxwell Albright, From the Stone Age to Christianity, drugo izdanje, Baltimor, John Hopkins Press, 1957, str. 18,19.

 

 

Post a comment

You must be logged in to post a comment.