Comments are off for this post

Dobre se porodice ne događaju slučajno

Mlada žena imenom Cynthia živo se sjeća jednog poučnog životnog događaja. Dogodilo se to kada je imala 12 godina. Otac joj je obećao da će je povesti sa sobom na službeno putovanje u San Francisco. Mjesecima su njih dvoje razgovarali o putovanju. «Nakon očevih sastanaka planirali smo uzeti taksi, odvesti se u kinesku četvrt i jesti omiljena jela, pogledati film, voziti se žičarom i pojesti sladoled s voćnim sirupom. Skoro sam se rasprsnula od uzbuđenja!»-prisjeća se. Kada je dan njihova putovanja konačno došao, Cyntia je čekala da otac dođe s posla. Stigao je u 6.30, ali zajedno s uglednim klijentom koji je ponudio da oca i kćer izvede na večeru. «Moje je razočaranje bilo golemo,» – kaže ona.
U jednom trenutku, kojeg nikad neće zaboraviti njezin je otac jednostavno rekao svome klijentu: «Volio bih se naći s vama, ali ovo je posebno vrijeme koje sam odvojio za svoju kćer. Sve smo isplanirali, do posljednjeg trenutka.» Tako su otac i kći zajedno proveli svoj plan.« To je bio skoro najsretniji trenutak u mom životu. Mislim da ni jedna djevojčica nikada nije voljela svoga oca toliko kao ja svojega te večeri.»
– kaže ona.
Ovu je istinitu priču ispričao Cyntijin otac, Stephen R. Covey, u svojoj knjizi «Sedam navika uspješnih porodica». Očito je da Stephen R. Covey zna da je u prisnim obiteljima važna sposobnost davanja i držanja obećanja. Evo još šest savjeta za zbližavanje s djecom:
1. Neka vam porodica bude na prvom mjestu.
«Prisne su porodice takve jer su odabrale staviti obiteljski život na prvo mjesto. Ako odlučite vašu djecu staviti na listu prije prodajne kvote ili igre golfa, vidjet ćete da će svi ostali dijelovi roditeljstva doći na svoje mjesto. Kada djecu stavite na prvo mjesto, za svaki ste sat nagrađeni najviše na svijetu. I k tome ste donijeli najpravilniju odluku svog života» – zaključuje pisac Benjamin Stein.
2. Provodite vrijeme s djecom.
Nema zamjene provođenju vremena s djecom. Kao što prijateljstvu treba vrijeme za njegu i povezivanje, isto vrijedi i za porodične odnose. «Djeca cijene vrijeme provedeno nasamo s roditeljem» – kaže Nancy Sarmalin, ravnateljica Radionice za obučavanje roditelja. «Ovo su sretna sjećanja, jer se pamte trenuci u kojima je roditelj bio u tom trenutku i isključivo usredsređen na provođenje vremena s djetetom, to su vrijeme provodili samo njih dvoje.
N. Sarmalin naglašava koliko je važno da roditelji odvoje vrijeme za djecu iako su im rasporedi prenatrpani. Ona navodi pozitivne primjere: «Jedna majka koja sudjeluje na mojoj radionici odvaja 20 minuta za šetnju sa svojom sedmogodišnjom kćerkom svakog dana nakon večere, ako to vremenske prilike dopuštaju. Drugi roditelj ima desetominutni ritual u kojemu pita svoju petogodišnju kćer koje su joj se četiri smiješne
stvari dogodile tokom dana. Jedna umjetnica provodi sa svojim sinom pola sata svake večeri u crtanju. Onda zajedno odaberu koji će crtež objesiti na vrata.»
3. Nikada nemojte zanemariti tri važne riječi.
Prisne porodice znaju ljekovitu moć praštanja. Stoga često izgovaraju sljedeće tri riječi: Molim, oprosti mi! Ja ti opraštam ! Znaju da praštanje ima moć zagrijati hladno srce i ohladiti vruć žalac. Unutar porodice, praštanje služi kao sredstvo za pranje. Ono čisti porodicu od ljutnje, neprijateljstva, mržnje, zamjerki i ogorčenosti. Stoga je od životne važnosti da roditelji daju takav ton praštajući i tražeći da drugi  praštaju. Prisne porodice uzimaju u obzir zapovijest apostola Pavla: «Podnosite jedan drugoga i dobrostivo opraštajte međusobno ako ko protiv koga ima nešto što je za ukor.» Kološanima 3,13. U svojoj knjizi «Poučavanje djece vrijednostima», pisci Linda i Richard Eyre kažu: «Budite primjer. Pokažite da su pravednost i milost vaše vrijednosti, te da i vi nastojite učiti, kajati se i praštati. Kada učinite pogrešku, izgubite samokontrolu, ponašate se neodgovorno u nečemu što se tiče djeteta, na jasan se način djetetu izvinite i zamolite ga za oproštaj.»

4. Budite dostupni.

Bez obzira koliko ste zauzeti poslom i ostalim odgovornostima, neka vaša djeca znaju da ste za njih uvijek dostupni. Bliske porodice djeluju
tako da svaki član porodice može nazvati drugoga ili ga prekinuti u poslu kada je to neophodno. John Obedzinski, pedijatar- biheviorist, priča kako su ga pozvali sa sveučilišne konferencije zbog telefonskog poziva njegove kćeri, tada četverogodišnjakinje. «U to vrijeme smo preselili u kuću na selu, a kroz imanje je tekao potočić» – kaže on. «Uspaničeno sam došao do telefona. ‘Pastrmke plivaju!’-rekla mi je Mariska. Ona je tada trebala nekoga da podijeli s njim svoje uzbuđenje. Takvi posebni trenuci ne mogu se planirati» – rekao je dr Obedzinski.
5. Poučite djecu kako voljeti i osjećati se voljenima.
Osmjesi iz ljubavi, riječi i djela ljubavi, misli ljubavi i sitne pažnje iz ljubavi iskazani u porodici stvaraju emotivno zdrav dom gdje svi članovi
izražavaju i proživljavaju prisnost zbog ljubavi.
«Ništa nije toliko važno za djetetov osjećaj samopoštovanja kao spoznaja da ga bezuvjetno vole osobe koje su u njegovu životu važne» – kaže James Harris, profesor na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta Brigham Young. «Mnoge pogreške koje kao roditelji činimo mogle bi biti prevladane kada bi naša djeca ovo znala. Ljubav je djeci poput sunčeva svjetla cvijetu, poput vode žednoj biljci, poput meda pčeli. Vaša djeca trebaju bez ikakve sumnje znati da ih se može voljeti i da ih vi volite.»
6. Mudro upotrebljavajte riječi.
«Nesmotren govori kao da mačem probada, a jezik je mudrih iscjeljenje» – izjavljuje pisac Priča Solomunovih (12,18). Uvijek se trudite govoriti na način koji potvrđuje i uvjerava, ne napadajte i ne zlostavljajte svoju djecu. Način na koji međusobno razgovaramo unutar porodice ili će nas držati zajedno ili će nas rastjerati. Imajte na umu ovu mudrost pisca i propovjednika dr. Roberta Schullera: «Riječi nisu samo zajedno povezana slova. Riječ može biti melem ili bomba. Pozitivna riječ čini da se osjećate dobro. Negativna riječ ostavlja vas s osjećajem
depresije i poraza. Riječi oslobađaju energiju. Jedna jedina riječ može vas motivisati ili obeshrabriti. Negativna riječ može uticati na vaše
oduševljenje za posao. Pozitivna riječ otpušta pozitivnu energiju i postaje stvaralačkom silom.»
Kada govorite, odaberite i upotrijebite vaše riječi razborito jer one imaju dugotrajno djelovanje.
Razmotrite djelomični popis
«Najgorih stvari koje su odrasli ikada rekli djeci», izraze sakupljene iz neslužbenog upitnika odraslima u nedavno izdanoj knjizi Jane Bluestein, «Roditeljska mala knjiga popisa»: «Ti nikada nećeš nikamo stići.» «Barem da te nikad nisam imala.» «Tvoja mama i ja ne bismo
se razvodili da nije bilo tebe.» «Ja te volim, ali…»
Na sreću, sjećali su se i najboljih riječi koje su im odrasli uputili: «Možeš postići što god odabereš.» «Ti si vrlo pametan/pametna.»
«Tako mi je drago što smo dobili baš tebe.» «Čestitam! Ti to zaslužuješ!» «Ti si lijepa/lijep.»
Radeći na njegovanju prisnosti unutar porodica, uspješno stvarate miran, skladan život u domu u kojem članovi obitelji doživljavaju ljubav i potporu kao i utočište od životnih oluja.
Prisne porodice znaju istinitost i mudrost riječi koje je izrekao njemački književnik i filozof Goethe: «Najsretniji je onaj, bio kralj ili sluga, ko ima mir u svome domu.»
                                           Viktor Parachin

Comments are closed.